Latvijas neatkarīgās / alternatīvās / pagrīdes mūzikas gada aptauja - 2003.
Aptaujas dalībnieku komentāri.
Komentārus izvēlējās un saīsināja Jānis Daugavietis.

No vienas puses alternatīvas piekritēju skaists aug, kas rada iespēju attīstīties katrai no daudzajām scēnām autonomi (iekšējā konkurence), no otras puses, skaitam pieaugot, andergraunds deelitarizējas, par ko liecina tādu it kā alternatīvo grupu popularitāte kā dzelzs vilks un daudzās MTV standartroka grupas. Taču paralēli tam ir arī ļoti spilgta un kvalitatīva mūzika, atsevišķās scēnās pat pārspējot ārvalstu māksliniekus. Domāju, ka nākošgad turpināsies segregācija. Uztrauc publikas, bet pats galvenais - mūziķu muzikālais analfabētisms, šaurais redzesloks. Kopumā liekas, ka 2,5 milj. iedzīvotāju valstī situācija nav slikta...

Pārāk daudz punk/hc apkārt,tas vairs nav interesanti-gan jau tā būs arī nākošgad.Interesanti projekti ir bijušās grupas DEPO dalībniekiem.Tabūns šogad diezgan briesmīgs..pārāk daudz ļaužu,pārāk maz labas mūzikas.

Peec kara pasaakumi ir krutie no krutajiem. gaidu nakamo. prieks par TT kas riko tos pasakumus... taa turpiniet... jusu konchis ari labie

... Vēl es ļoti gribētu, lai Daugavpilī būtu vairāk alternatīvo pasākumu...

Muzikāli visbagātākais gads līdz šim - tik daudz grupu (labu) nekad nav bijis. Par to liecina arī arvien intensīvāka dalīšanās atsevišķās scēnās un to uzplaukums (vismaz virtuālajā vidē - alternative.lv uc tamlīdzīgi saiti ir izveidojušies / nostiprinājušies tieši šogad), un arī tas, ka top 5 bija stipri par īsu labām dziesmām, es vēl noteikti rakstītu - Mārpla Konfektes, Granātābolu Namiņa Pūdeli, Sutas Dampja Klementīni, Embrija Izspied žulti, Pasaules Gaismas Pusnakti, Sniegavīru Rūpnīcas Sniegu, Uģa Vītiņa Sēj brālīti, Jāņa Žildes mūz. multfilmai Šķērgriezis, Ideal Standarda Sūdus, P.O.R.N.O. & Co Silkji un daudzas citas. Vēl gads zīmīgs ar arvien intensīvāku virzību veco un klasisko ierakstu pārizdošanā, beidzot cd formā esam sagaidījuši Pastnieku "Bolderājas dzelzsceļu" (1980), Kartāgas "Zēnu ar akmeni" (1995), Alvas "Ja tik būtu..." (1978) un vēl dažus varenus ierakstus...

2003gada laika savu vietu Latvijas elektroniskas muzikas sceena ir stabili ienjeemis elektroniskais HARDCORE, galvenokart pateicoties kHAN, F.E.A.R un MR, kas veido apvienibu 'Insekt Fiction', aktivitātei. ...

... Skatoties cauri "Bitīt matos" playlistei, visbiežāk (un tiešām uzkrītoši bieži) redzams viens vārds - demo. Tātad cilvēkiem ir ko teikt, bet "īstus" albumus neizdod - ekonomiskās grūtības utt. Varbūt ir nobriedusi kāda Latvijas mūzikas demoierakstu servera dzimšana? Gribētos cerēt. Pasākumi... Ārpus Rīgas - vasarā daudz. Rīgā - gandrīz tikai klubos. Tātad ierobežota piekļūšana jaunākajai paaudzei. Taisni jābrīnās, kā tomēr diezgan daudz jaunu grupu rodas. Protams, ir nostaļģija pēc vecajiem, lielajiem Rīgas pasākumiem ar kasešu tirdzniecību un dažādu stilu mūziku. No vienas puses jau specializēšanās ir laba lieta, bet gribētos arī uzzināt, kas darās, piemēram, metāla lauciņā, uz tīri metālistu pasākumiem neejot.

Tabuuns bija visai murgains, smadzenees lidojums, bet bija jau labi.... Ceru naakamais buus veel vairaak nepiloteejams, auto-pilot

Dzelzs vilkam ir ofic jāuzvar

Nevaru sagaidīt, kad Nabas inetradio būs tiešraides playliste...:/ Savādāk tā mazliet skumji klausīties, nezinot, ko īsti klausos...:(

Šis gads nav bijis īpaši ražīgs man tīkamajiem mūziķiem, nākamajam gadam vajadzētu būt daudz ražīgākam - ar nepacietību gaidu Hospitāļu ielas, BPP, Skumju Akmeņu, Helēnas, Crowd un arī citus jaunos albumus. Tā ka prognozes nākamam gadam ir labas, atliek tām tikai piepildīties.

Anketā pieminēta tikai viena grupa, jo šie mūziķi tiešām atstājuši vislielāko iespaidu pēdējā laikā. Tas gan nenozīmē, ka citas "neatkarīgās" grupas būtu "malā metamas"! Minētajā SWH tiešraidē arī uzzināju par "Hospitāļu ielas" CD iznākšanu, ko nu arī gaidu ar nepacietību. Ja nemaldos, viņiem šis būs pirmais. "Hospitāļu ielas" sniegums ir vienkāršs, patiess, jūtīgs. Kaut nu viņiem izdotot izdot CD. Lai veicas!

šovasar biju gandrīz visos festivālos, izņemot Tabūnu, bet nevienu nav vēlēšanās nosaukt par gada notikumu.

bij tik daudz notikumu, ka gruuti izveeleeties labaako, ljoti gruuti. paldies organizeetaajiem Edgaram Aabolinjam par koncertu organizeeshanu, nekac, ceesu bernudaarza crew. Latvijas Hc sceenai jaaatiistaas veel un veel. priex ka ir cilveeki kas visu shito dara, cerams, buus veel kaads aktiivists naacis klaat viens no gadiem kad brauca diezgan daudz aarzemju grupas

Nevar nemaz visu atcerēties, kas kur kad noticis. Tabūns 2003, bija tāds pasākums, ka iedodot tam pirmo vietu, pārējās vietas gribējās sākt turpināt tikai no kādas 5ās.. Latvijas grupu koncertuzstāšanās nav palikušas tik spilgti atmiņā, tāpēc nav 1. un 2. vietas. labākās koncertuzstāšanās bij Magyar Posse, Dr. Green, Bora, Kolseo Drahmi..

viena negācija, ko šogad ievēroju sevišķi bija nenormāli lielais grupu skaists šī gada festivālos, kas, manuprāt, nav nekas labs, jo neviens tāpat nekad visas grupas nepagūst noklausīties..

Arvien aktīvāka muzikālā dzīve - daudz jaunu grupu un ierakstu. Arvien grūtāk izsekot visam līdzi. Daudz jaunu grupu bez savas sejas, kas ir iemācījušās labi spēlēt, bet pašām nav ko teikt. Nāk jauns grupu vilnis. Tajā visā liels nopelns NABAI.

diy scēna ir izpuvusi no iekšpuses... a no ārpus nekā izņemot kristiešus un komformisu vairs neienāk

Izdoto ierakstu, iespējams ir vairāk, taču tie ir vienveidīgi. Ja ierakstus kāds izdod tad tās pārsvarā ir "HC & draugi" grupas. Joprojām problēma ir ierakstu realizācija no vienas puses un pieejamība no otras. Nākamajā gadā pilnīgi nekas nemainīsies, vienīgais - izjuks kāda grupa (iespējams, kāda no veterāniem) un vietā radīsies 2 vai 3 jaunas.

Dargie topa sastaaditaji! Ja elektroniskajaa muzikaa ir iespejamas interesantas paraadibas,paarvertibas etc.,tad par rokmuuziku LV es kluseeju,lai nepateiktu ko achgaarnu(neesmu arii pietiekami informeeta,lai izteiktu veeraa njemamu komentaaru.Subjektiivs viedoklis ir un tas atspoguljas shajaa topaa.)

Man šķiet, ka šajā gadā pēc 13 gadu sēdēšanas Alūksnes pagrīdē, gaismā sāk nākt ļoti interesanta grupa Sutas Dampis, kas pārsteidz ar savu enerģiju un izteikto oriģinālo stilu. Vēl vēlējos piebilst par grupu Lietotas mēbeles no holandes, kas man ir pat ļoti tuva. Un kopumā, prieks par šo gadu, iepazinu tik daudz jaunas grupas, kas tagad vairojas kā sēnes pēc lietus. Un spēlē dažnedažādos stilos. Varbūt drusku nomācoši ir tas, ka pagrīdē dominē brutālie mūzikas stili, kur tik ļoti svarīga nav melodija un vārdi, bet troksnis un bļaušana (kliegšana).

Šāds piegājiens diezin vai spēs atspoguļot kopējo situāciju Latvijā.Vairāku domu biedru grupveida balsojums,vai tāda ir realitāte?šaubos!!!

Kaut gan ir nenormāls daudzums jaunu grupu, kas pie tam rakstās dārgās studijās ar labiem instrumentiem un katru nedēļu spēlē koncertus, joprojām tiek izdots ļoti maz albūmu, šķiet ne vairāk kā pirms gadiem 8. Šogad ļoti pietrūka Sirkes un Ēnu Kabineta šovu. Alksni un Korsieti, saņemieties! Granātābolu namiņš arī varēja vēl uzspēlēt. Vēl jāatzīmē hc/ska invāzija (alternative.lv un hc.lv jaudīgi atbalstīta).

lai vinnee TT, PND un DFE

pedejo ko atceros bija 18 novembris , tas palicis viss spilgtaak atminjaa, tapeec balsoju arii par pasaakumu peec diviem kariem. tas kad kristigajaa radio uzdarbojaas Alvils un Kaspits tas visu dzivi vel padara reecigaaku. muldetaaji gan lieli vinji, tikai zhel ka tikai kristigo panku shie liek virsuu, bet nu smikliigs kaut kas tiehsam ir, un vel kristiigais radio vismaz kadreiz buushu ieslegusi kristigo radio, nee nu labais :D kas to butu domajis. ne labais kristigajaa radio pank roks. vareeshu vecmaminjai teikt ka klausos kristigo radio :D

Everything about this performers you can read @ www.drumandbass.lv . BIGUP for all guys ;)

Nu vispār es esmu dikti dikti atpalikusi no mūzikas dzīves, bet savu balstiņu par forgeriem gribējās nodot. A par pārējam grupām - ja arī melodija atmiņā iekrīt, tad nosaukums gan nē :(((

nedomaaju, ka mans balsojums paliidzees izspraugties pasha dziljaakaa underground paarstaavjiem,bet!!! varbuut tas nav arii vajadziigs...jo viss patiesais un dziljais tomeer nav pats populaaraakais...tu ir magjija...

liekas, ka 90to saakums taa kaa atgriezies..patiikami:)

In.Stora spēlēdama 2 skatuvēs - new metal un hc/punk skatuvēs ir kļuvusi ļoti populāra, bet tas protams nav vienīgais popularitātes iemesls :) Skandalozie Toothsome Twang ir iekarojuši savā skatuvē diezgan plašu auditoriju un ar viņiem vairs nevar nerēķināties. ... Žēl, ka Pest of a Child pajūk pamazām - viņi tiešām varēja sasniegt ko vairāk. Nu varbūt vēl saņemsies. Labi vismaz, ka mantojumā atstāja vismaz vienu albumu, atšķirībā no jau izjukušajiem Defaced. Enhet noteikti daudz sasniegs - lielākoties gan pateicoties bundziniekam un grupas "menedžerim" Edgaram Āboliņam - Latvijas nekronētajam HC karalim.

Nja, ko lai saka gads bijis jautrs, paldies vislielakais aktivistiem Kastiitim un Alvilam no Toothsome Twang, labi pastradaats, man ir milzums prieks par peec kara konchiem, it iipashi peec 2kariem, neko nebiju Latvijaa tik jauku koncii sajutis ka 400 cilveeki puulis leekaa gruustaas mosho, dzied liidzi pie grupas Toothsome Twang. izlkausaas jau ka esmu baigaas TT fans bet labaaku jau nu LV neesmu maniijis par shiem. Vel prieks par Cacophonics un Passive voice un jaunajaam punk grupinjaam. arii PND labie. par to arii paldies TT ka shie ljauj arii savos pasaacienos izraadiities arii jaunaam punk grupinjaam, kaa at 1pm un Zoltan. zhetonc vinjiem.

prieks jau bija par labaam grupaam no arzemem... piemeereem sick of silence un no shame , kaa arii Deep in sight... bet jaa ko bez TT es iesaktu, ja nebutu saacis klausiities es toothsome twang nez vai ietu uz tiem arzemju grupaam.

Nu esmu ljoti liels Toothsome Twang fans. prieks par puishiem zheki labi mochi.

nu izskataas jau ka viss ir kaartiibaa ar nekomerciaalo kuultuuru latvijaa..ceru ka naakoshgad buus veel labaak..tikai nedaudz zheel ka par meinstriimu kljuust pretoshanaas tam..daudzi tikai stila, draugu u.c. lietu peec seko shim novirzienam..kaut gan tam buutu jaabuut dziivesevidam un domaashanai..ne tikai muuzikai un tusinjam..bet nu laikam jau katrs no mums iziet cauri shai faazei

kāpēc radio nabas mājaslapā nekur neparadās informācija par aptauju? neporjadochno :)

tieshaam ceru, ka daudzaas latvieshu grupas attiistiisie un iekljuus arii pasaules topos.... =)