LATVIJAS NEATKARĪGĀS / ALTERNATĪVĀS / PAGRĪDES MŪZIKAS 2004. GADA APTAUJAS REZULTĀTI

Organizācija Tornis kopš 1992. gada veic aptauju par labāko Latvijas mūzikā aizvadītajā gadā. 2004. bija otrais gads, kad mēģinājām aptauju veikt pēc iespējas plašāku -  iesaistot dažādas alternatīvās mūzikas scēnas. Šoreiz projektā aktīvi piedalījās šādas mūzikas organizācijas un www portāli:

www.tornis.lvs/o Mūziķu apvienība TORNIS
www.alternative.lvalternative.lv
www.metalshow.lvmetalshow.lv / Gothic Productions
www.radionaba.lvRadio NABA 96,2 FM
home.lanet.lv/~julita/liml/Latvian-indie mailing list
drumandbass.lvDrumandbass.lv
www.lu.lvLatvijas Universitāte
www.apollo.lvApollo
www.sv.lvKultūras portāls SVLV

Savukārt par "informatīvajiem atbalstītājiem" var uzskatīt www.tvnet.lv, www.delfi.lv, www.808.lv, www.semema-industrial.net, www.mikseris.lv, www.piparmetra.net, www.ruand.tk, kā arī atsevišķu grupu un mūziķu lapas.

Balsošana par aizvadītā gada labāko Latvijas mūzikā (grupa / izpildītājs, ieraksts, dziesma, koncertuzstāšanās, notikums, teksts) notika internetā trīs nedēļas pagājušā gada decembra nogalē, un tajā piedalīties varēja ikkatrs. Kopīgie balsojuma rezultāti tika izziņoti 30. decembrī un 9. janvārī radio NABA (www.radionaba.lv) Latvijas mūzikas raidījuma "Bitīt' Matos" īpašos izlaidumos, kā arī publicēti internetā: http://www.lanet.lv/aptauja. Tur arī noklausīšanai ievietoti abu raidījumu audioieraksti.

Joprojām būtiskākā šīs aptaujas atšķirība no citām Latvijas mūzikas aptaujām ir tā, ka balsotājam nebija "jāizvēlas" tikai kaut kas no radio producentu (vai citu topu veidotāju) piedāvātā, bet viņi varēja balsot par jebkuru dziesmu, izpildītāju, notikumu u.t.t., un šīs aptaujas rezultāti kārtējo reizi būtu labs iegansts uzsākt diskusiju par to, kas un kādā veidā nosaka to, kas un kāpēc skan un tiek "atspoguļots" sabiedriskajos un privātajos plašsaziņas līdzekļos.

Līdzīgi kā iepriekšējā gadā, visaugstākās vietas ieguvušas arī tādas grupas un izpildītāji, ko faktiski ignorē vietējās raidstacijas, piem., In.Stora, When My Authorities Fall, Bērnības Milicija u.c. To mēs skaidrojam tā, ka šādām grupām fanu bāze veidojas viņu koncertos un papildus šī fanošana tiek kopta attiecīgā mūzikas virziena fanu kopienas ietvaros, kuras mūsdienās lielā mērā satur arī interneta komunikācijas -  www portāli, vēstkopas, un arī pašu grupu mājaslapas. Tāpēc, piem., pateicoties savā www ievietotiem mp3 failiem, grupa iegūst papildus popularitāti, neskatoties uz to, ka grupa oficiāli nav izdevusi un ne veikalos, ne savos koncertos nepārdod ierakstus, un tie labākajā gadījumā ir šad tad spēlēti pāris radio NABA iknedēļas specializētajos mūzikas raidījumos, piem., "Ātruma Projekcija" (hc/punk raidījums) vai "Bitīt' Matos" (Latvijas mūzika). Aptauja 2004 rāda, ka tipiskas tādas grupas bija, piem., When My Authorities Fall, Pirmā Sērija un Lietotas Mēbeles no Holandes, kurām nav ne albumu, ne tradicionāli izplatītu demo, ir tikai savā majaslapā ievietotas pilna garuma un labas MP3 vai OGG kodējuma kvalitātes dziesmas. No otras puses, šīs aptaujas rezultātos neatradīsiet daudzas tādas alternatīvās grupas, kas regulāri "rotē" raidviļņos un pastāvīgi "iekaro" topu augšgalus.

Šī gada balsošana būtiski neatšķīrās no iepriekšējā gada, vienīgi pateicoties Dambja ierosinājumam, tika iekļauta eksperimentāla kategorija "teksti", bez tam balsotāju skaits bija dubultojies.

Balsojuma anketa vēl atšķīrās ar tehnisku jauninājumu -  balsojot par albumiem, šoreiz tos varēja ne tikai ierakstīt "ar roku", bet arī izvēlēties no piedāvātās listes*. Tas atvieglo gan balsotāju, gan balsu skaitītāju darbu, bet tas nenāk par labu tām grupām, kuru ieraksti netiek iekļauti listē**.

Saņemtie balsojumi rāda, ka visvairāk balsotāju nācis no www.alternative.lv (citas biežāk minētās vietas, kur iegūta informācija par šo aptauju -  "draugi" un www.tornis.lv), droši vien tas liecina par to, ka tas ir viens no populārākajiem alternatīvās mūzikas portāliem, un paši aptaujas rezultāti lielā mērā ir šīs kopienas gaumes noteikti. Kā atšķiras vai neatšķiras dažādu virtuālo kopienu gaumes, skati sadaļu "Kopienu topi". Vēl var piezīmēt, ka pateicoties www.lu.lv un www.apollo.lv ievietotajam aptaujas bannerim, aptaujas www apmeklējums būtiski pieauga, tomēr tikai 2% no viņiem nobalsoja. Tas varētu liecināt par to, ka alternatīvās mūzikas fani ir grupējušies ap "saviem" interneta mūzikas kanāliem, un par aptauju uzzina no tiem, savukārt tiem, kas nav iekšā šajās scēnās arī tādos veidos, ir grūtības aizpildīt anketu [salīdzinājumam -  no mūzikas webkopienām (alternative, drumandbass, metalshow) balsojuši 20% anketas apskatītāju].

Vērtējot aptaujas rezultātus, redzams, ka dominē tradicionālie un acīmredzot šobrīd vispopulārākie alternatīvā roka žanri -  hard core, punk, indie rock, bet ārpusē tikpat kā palikuši citi lieli virzieni, par mazākiem žanriem nerunājot -  elektronika, avangards, hip hop, industrial u.c. Tam varētu būt vairāki skaidrojumi, piem., konkrētā scēna nav uzskatījusi par būtisku mobilizēties un piedalīties šajā aptaujā vai scēnas fanu skaitliskais sastāvs ir tik mazs, ka nespēj būtiski ietekmēt kopīgos rezultātus. Rezultāti ir Tavā priekšā, izdari secinājumus pati / -s!

Īpašs temats ir Latvijas nelatviešu mūzikas pārstāvniecība. Šādas mūzikas īpatsvars aptaujas topos ir niecīgs, un tie izpildītāji, kas ir parādījušies, visbiežāk ir tādi, kas pamatā iekļāvušies un darbojas "latviešu" mūzikas scēnā. Visdrīzāk šie rezultāti nozīmē to, ka scēnas ir krasi dalītas pēc nacionālās piederības, jo ir maz ticams, ka Rīgā, no kurienes nāk 2/3 balsotāju, un kurā krievvalodīgo kopiena ir lielāka nekā latviešu, vietējās krievu mūzikas ir padsmit reižu mazāk nekā latviešu. Pieļaujam, ka viens no skaidrojumiem šajā gadījumā varētu būt tāds, ka latviešu vidū alternatīvā mūzika ir daudz populārāka, līdz ar to arī grupu ir vairāk, tomēr šī disproporcija nevarētu būt tik liela. Mēs izvirzām pieņēmumu, ka šāda scēnu papildus dalīšanās nenāk par labu tām pašām tā iemesla dēļ, ka šīs mūzikas auditorija tik mazā valstī kāda ir Latvija vienmēr ir maza, un vel vairāk tai "daloties", krietni sarūk iespējas tuvoties saucamajai scēnas "kritiskajai masai", kad var pastāvēt daudzmaz normāla koncertdzīve, kad ierakstu izdošana atmaksājas vismaz dažām populārākajām grupām, kad ir jēga izdot papīra mūzikas avīzi / žurnālu u.t.t.    

 

paldies visiem balsotājiem un atbalstītājiem!

 

Atis Klušs (Lanet)

Jānis Daugavietis (www.tornis.lv, Naba)

2005-01-13

 

P.S. Atļauts pārpublicēt pilnu tekstu, neprasot īpašu atļauju

 

 

* Tā tika izveidota pamatā balstoties uz radio NABA Latvijas mūzikas raidījumā "Bitīt' Matos" spēlēto mūziku un aptaujas gaitā papildināta arī ar biežāk minētajiem citiem ierakstiem

** Tiklīdz vismaz dažas reizes balsojuma procesā parādījās kāds jauns ieraksts, mēs centāmies to operatīvi iekļaut listē, bet bija arī kļūdas, piem., Toothsome Twang 2004. g. Albuma "Rest In Peace" vietā mēs bijām atstājuši viņu 2003. g. ierakstu "182 Clowns In Love", rezultāts -  pirmais ieņēma 29. vietu, otrais - 18.